מזה שנים חברות אבטחה הן גופים פרטיים המפוקחים על ידי רשויות המדינה (משטרת ישראל, משרד המשפטים והמשרד לביטחון פנים, בעיקר). ככאלה, הן מחויבות לעמוד בתקנות, בחוקים ובאמות מידה שונות, אשר מוכתבים להן על ידי המדינה.
ניתן לומר, כי, כיום, חברות האבטחה בישראל הן הגורם המרכזי שמספק את המענה לכל סוגיות האבטחה שמקורן בצורך באבטחה במקומות מסוימים, אולם לרשותה של המשטרה לא עומדים המשאבים המספיקים כדי לספק את אותה אבטחה נדרשת.
כך, למשל, על פי חוק להסדר הביטחון בגופים ציבוריים נדרש כל מוסד ציבורי למנות אדם שברשותו הסמכות לבדיקת זהותם של הנכנסים למקום, ואף, במקרה הצורך, לבצע חיפוש בכליהם ועל גופם. אולם, כאשר המדובר על חברת אבטחה פרטית, הנושא מורכב אף יותר, שכן הוא מעוגן גם בחוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה.
כל חברת אבטחה רשאית לעסוק בתחום, אך ורק לאחר קבלת האישור מוועדת הרישוי של משרד המשפטים, כשהכשרת המאבטחים ואופי האבטחה הנדרש, מוכתבים על ידי המשטרה. עניין אחזקת כלי הנשק אף הוא דורש אישור, הפעם - מהמשטרה וממשרד הפנים.
ניתן להבין, אם כן, כי על חברת אבטחה לעמוד בחוקים, בתקנות ובנהלים חיצוניים המוכתבים לה, ובהתאם לכך, היא גם מגבשת את הנהלים והתקנות המיוחדים לה.
בכל גוף ממשלתי / ציבורי מאובטח, מכתיב החוק מינוי של ממונה בטחון, אשר תפקידו לקשר בין המשטרה לבין חברת האבטחה. על אותו אדם הממונה לצורך זה, מוטלת האחריות לבניית תוכנית ההכשרה הרלוונטית למאבטחים, וזאת, בהתאם לאופייה ולהיקפה של פעילות האבטחה הנדרשת. על סוג ההכשרה הנדרש, משכה ואופייה, יחליט הממונה, בהתאם להנחיות ולנהלים השונים, כפי שיוכתבו לו על ידי ראש המדור הרלוונטי במשטרה.
פעולתה של חברת אבטחה במגזר הפרטי מעוגנת בחוק רישוי עסקים פרטיים, ועל כן, היא כרוכה בקשר עם קצין רישוי לעסקים ומותנית באישור המשטרה ועל פי התקנות וההנחיות השונות, שעל גיבושן ממונה השר לביטחון פנים.
רישוי חברת אבטחה מתבצע על ידי משרד המשפטים. על מנת לקבל את הרישיון לפעילות, על בעל החברה להציג במשטרה את המסמכים הרלוונטיים לפתיחת עסק מסוג זה. בין המסמכים הללו, הוא נדרש להציג אישור על היעדרו של רקע פלילי ותיעוד רישום התאגיד בחוק.
קיימים הבדלים ברורים מהותיים בין שומרים לבין מאבטחים. בעוד ששומר, למשל, אינו רשאי לעכב חשודים או לבצע חיפוש גופני, סמכויותיו של מאבטח רבות יותר ולכן, גם תנאי הקבלה שעליהם הוא נדרש לענות מחמירים יותר.