כניסת רחפנים לעולם האבטחה מחוללת שינוי דרמטי בכך שהיא מאלצת את האבטחה להתייחס, לראשונה, לממד הגובה במרחב האווירי.
הרחפן, הוא כלי טיס זעיר ומהיר הנשלט מרחוק ומשמש פלטפורמה יעילה לצילום, לאיסוף מידע, לפיקוח ולשליטה, לנשיאת מטענים קלים ולשימושים רבים אחרים.
הרחפנים, מהווים הזדמנות של ממש לשדרוג מערך אבטחה, מגוון השימושים האפשריים ברחפנים הוא עצום ומשתלב בכל מעגלי האבטחה -גילוי והתראה, הרתעה ואזהרה, סיכול ומניעה.
שימוש ברחפנים לצרכי אבטחה הופך לשכיח באתרים מאובטחים ומהווה חלק בלתי נפרד מתכנית האבטחה, זהו כלי יעיל במלחמה בפריצות לשכונות, בתים, בתי עסק ומוסדות ציבור וביכולתו לבצע משימות סיור באתרים קטנים כגדולים ללא צורך בהתערבות אנושית, אף על פי גודלו הקטן יחסית הרחפן מצויד באמצעי זיהוי מתקדמים אשר מסייעים לו לבצע את משימותיו בדיוק ובמהירות, לרבות מצלמה אנליטית בעלת יכולות ראיה ביום ובלילה המסוגלת לגלות תנועות ולעקוב אחר חשודים מגובה רב או נמוך, בשטח פתוח ובמקומות הומי אדם.
כל הנתונים מתממשקים יחד עם כלל אמצעי האבטחה ומועברים און ליין לבסיס האם מוקד שליטה, הנתונים המשודרים אליו מנותחים ומקבלים תגובה מידית, על כן ישנה חשיבות עצומה למיומנות רבה, מקצועיות וארגז כלים טקטי מתאים.
בשניות ספורות ניתן לשלוח רחפן לצילום ולשידור תמונות אל התצפיתן במוקד השליטה, אל הסייר ברכב הסיור או אל המאבטח בעמדתו. תצפיתן במוקד שו"ב יוכל להרים רחפן עם קבלת התראת גדר ולפקח על חשוד או פעילות חשודה מבלי לאבד קשר עין, תוך כדי תדרוך והפניית סיירים, מאבטחים וכוחות ביטחון.
רחפנים יכולים לבצע, ללא כל סיכון, פעילות סיור ותצפית, לתעד פעילויות בזמן אמיתי לייצר הרתעה ולסייע לכוחות האבטחה בשגרה ובחירום, הפעלת רחפן בכל מסגרת ארגונית, מקצועית או מסחרית מחייבת רישיון מטיס ועמידה בכללים וחוקים החלים על הפעלת אמצעים, לרבות מצלמות במרחב הציבורי.
הרחפן מיועד לתגבר את האבטחה מעל אתרים רגישים ולשפר את הביטחון של מתקנים חיוניים. הכלי האוטונומי מספק שירות ואבטחה מסביב לשעון, ללא מעורבות אנושית.
צריך לזכור שבמקביל לשימוש ברחפן כאמצעי מגן, קיים החשש לשימוש ברחפנים כאמצעי תקיפה בידי גורמים עוינים. יכולתו לאסוף מידע, לזהות נקודות תורפה ולהכווין את התוקף, מחייב את מנהלי מערך האבטחה להיערך גם להגנה מפניו.
סוג רחפן המבסס את מקומו בעולם האבטחה הוא "הרחפן הקשור" – רחפנים אלה מחוברים אל עמדת עגינה קרקעית או כלי רכב ייעודי באמצעות כבל מיוחד שתפקידו להגביל את גובה הרחפן מחד ולהוליך אליו מתח באופן קבוע, מה שמקנה לו יכולת לשהות זמן רב באוויר. לרחפנים אלה יתרונות נוספים, כגון היכולת להמריא אנכית בתוך שניות ספורות וקלות הפעלה בידי המשתמש. בנוסף, מערכות אלו אינן כפופות לאותן מגבלות תקנות אוויריות כמו מערכות "טוס אל-חוט" ושרידותן גבוהה יותר.
לאחרונה, בפעם הראשונה באירופה, אישר המינהל הכללי לתעופה אזרחית בצרפת, ה DGAC הטסת רחפן אוטומטי מלא ללא מטיס. משמעות המהלך היא שרחפנים אלה יוכלו כעת לטוס מעל אזורים פרטיים, מעבר לקו הראיה, ביום ובלילה, באזורים עירוניים, וכל זאת בפיקוח פשוט של מפעיל מרוחק.
מעניין יהיה לראות כיצד יתייחסו לאמצעים אלה הרגולטורים והגופים המנחים בארץ, כגון משטרת ישראל וחברות הביטוח והאם הרחפן ימצא את מעמדו ככלי אפקטיבי ויציב בשוק האבטחה.